În limbajul nostru popular și în tradiția poporului nostru multe plante și flori poarte denumirea Maicii Domnului pentru că au efecte tămăduitoare pentru bolile trupești și pentru cele sufletești deopotrivă.
Cea mai cunoscută plantă din această categorie este Palma Maicii Domnului (caprifoi).
Ceaiul de caprifoi este un antibiotic natural, cu spectru larg care poate fi util împotriva multor tipuri de bacterii și virusuri: patogeni care cauzează tuberculoza sau pneumonia, Stafilococi, Streptococi, Salmonella etc.
În medicina chineză, florile de caprifoi sunt printre primele plante vindecătoare folosite împotriva infecțiilor. Chinezii o consideră și cea mai bună plantă pentru detoxifiere, mai cu seamă pentru curățarea ficatului și a sângelui de toxine.
Caprifoiul este foarte bogat în doi antioxidanți: quercetină și vitamina C, care previn bolile cronice asociate cu radicalii liberi. De asemenea, are și efecte expectorante, imunostimulatoare și antivirale.
Este benefică în:
- Artrită
- Febră, tuse, răceală, gripă
- Imunitate scăzută
- Dureri de cap, migrene
- Dureri de stomac, greață
- Inflamații interne
Ceai de Palma Maicii Domunului – Mod de preparare
Pentru acest ceai răcoritor cu o dulceață naturală, este nevoie de 1 parte de flori de caprifoi, 2 părți apă și, opțional, cuburi de gheață.
Există și un mare secret: macerarea la rece. Pentru a păstra dulceața naturală a florilor delicate, trebuie optat pentru macerarea la rece deoarece apa clocotită va da ceaiului un gust amar și neplăcut.
Cu dosul unei linguri, zdrobiți ușor florile de caprifoi și puneți-le într-un borcan. Turnați apă rece și amestecați. Puneți capacul și dați borcanul la frigider peste noapte.
Florile se macerează minim 8 ore, durata ideală este de 15 zile.
Ulterior, lichidul se strecoară.
Se servește cu cuburi de gheață vara.
De asemenea, se poate adăuga și zeamă proaspătă de lămâie sau miere.
Discussion about this post