Ficatul are numeroase funcții esențiale pentru buna funcționare a organismului: produce carbohidrați, proteine, colesterol, minerale, vitamine și secreție biliară. Este unul dintre cele mai complexe și cele mai solicitate organe din corp.
Ficatului îi revine și rolul de a procesa toxinele din alcool, din compușii naturali ai corpului și din medicamente și de a ne proteja astfel de nenumărate boli. Deși știe să-și poarte singur de grijă, este important să-i acordăm grija cuvenită. Putem ajuta acest organ extrem de important prin consumul de alimente și băuturi cu efecte detoxifiante:
Cafea
Cafeaua consumată cu moderație are capacitatea de a susține sănătatea ficatului, protejându-l de boli și este benefică și în cazul persoanelor care au probleme hepatice.
Potrivit mai multor studii clinice, o cafea sau două pe zi poate scădea riscul de ciroză sau insuficiență hepatică la persoanele care suferă de afecțiuni hepatice cronice. De asemenea, consumul de cafea ne poate proteja și de cancerul la ficat și atenuează procesul de inflamație din corp în cazul persoanelor care suferă de boli hepatice.
Cafeaua previne acumularea de grăsimi și de colagen la nivelul ficatului, aceștia fiind principalii markeri în boala hepatică. Stimulează și creșterea nivelului de glutation, un antioxidant puternic care are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi și de a susține sănătatea și starea de bine.
Grepfrut
Grepfrutul are un conținut bogat de antioxidanți care protejează ficatul în mod natural. Acest fruct oferă protecție ficatului în două moduri:
-reduce nivelul de inflamație
-protejează celulele hepatice
Potrivit numeroaselor studii, antioxidanții din grepfrut reduc riscul de fibroză hepatică. Fibroza hepatică este o afecțiune gravă care, de regulă, se produce pe fondul unui proces inflamatoriu cronic.
De asemenea, în cadrul unui alt studiu, efectuat pe șoareci de laborator, s-a ajuns la concluzia că un tip de antioxidant prezent în acest fruct, anume naringenina, poate reduce nivelul de grăsime din ficat și poate crește numărul de enzime necesare bunei funcționări a acestuia.
Antioxidanții prezenți în grepfrut au capacitatea de a ajuta la îmbunătățirea procesului de metabolizare a alcoolului și de a combate anumite efecte negative ale consumului de alcool.
Merișoare, afine
Atât merișoarele cât și afinele conțin un antioxidant puternic, anume antocianina, care este responsabil de culoarea lor distinctivă. De asemenea, acest antioxidant aduce multe beneficii sănătății: consumul regulat de aceste fructe, de 3 sau ori pe săptămână, crește imunitatea celulară și stimulează și producția de substanțe enzimate.
Potrivit unui studiu efectuat pe șoareci de laborator, antioxidanții din merișoare și afine ajută la încetinirea dezvoltării leziunilor hepatice și chiar a fibrozei hepatice. Mai mult, extractul de afine are proprietăți de inhibare a dezvoltării tumorilor canceroase la nivelul ficatului (la oameni).
Struguri
Strugurii, mai ales cei negri și roșii, oferă și ele o cantitate considerabilă de substanțe benefice pentru sănătate. Resveratrolul este cel mai cunoscut compus din struguri și are numeroase proprietăți: atât pentru frumusețe cât și pentru sănătate. Este considerat unul dintre puținele ingrediente anti-îmbătrânire cu acțiune dovedită.
Strugurii au capacitatea de a susține buna funcționare a ficatului prin scăderea inflamației, prin prevenirea deteriorării celulelor hepatice și prin sporirea nivelului de antioxidanți din corp.
Potrivit unui studiu recent, consumul de suplimente pe bază de extract de sâmburi de struguri de către persoanele cu insuficiență hepatică, duce la îmbunătățirea funcțiilor hepatie. Având în vedere că extractul de sâmburi de struguri reprezintă varianta cea mai concentrată a acestui fruct, consumul de struguri în formă proaspătă nu va putea aduce aceleași beneficii decât printr-un consum mai îndelungat.
Astfel, se recomandă integrarea strugurilor în dieta zilnică, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice.
Discussion about this post