Potrivit studiilor, acțiunea terapeutică a gălbenelelor este extrem de diversă: antibacteriană, antivirală, antifungică, antiinflamatoare, colagogă, imunitară, coleretică, sedativă gastrointestinal, emolientă, antitrichomonazică și antitumorală.
Medicina tradițională folosește gălbenelele pentru nenumărate afecțiuni interne, sub formă de infuzie, pulbere, alifii sau tinctură, în combinații cu alte plante.
Pentru afecțiuni ale tubului digestiv
Potrivit studiilor de laborator, gălbenelele conțin substanțe active care previn contracțiile digestie dureroase, stimulează musculatura netedă a tubului digestiv și elimină materiile fecale. De asemenea, ajută la refacerea mucoaselor lezate de infecții și reduc și iritabilitatea colonului.
În toate aceste cazuri, se recomandă pulberea de gălbenele: câte o jumătate de linguriță înainte și după masă, în tratament de 12 zile. De asemenea, se bea concomitent și câte 2-4 căni de infuzie de gălbenele pe zi.
Pentru colită de fermentație și de putrefacție
Se recomandă un amestec de pulbere de gălbenele și de sunătoare, în cantități egale. Se face un tratament de 3 săptămâni în care se consumă câte 4 lingurițe pe zi, înainte de masă.
Pentru ulcer gastric și gastrite
Gălbenelele ajută la vindecarea mucoasei de protecție a stomacului lezată de boală. Au capacitatea de a reduce durerile cauzate de ulcer și de gastrită, până la dispariția lor completă. Pentru acest lucru, se recomandă un tratament de 8 săptămâni cu câte 4 căni de infuzie pe zi.
Pentru dismenoree
Se recomandă o cură de 3 luni cu pulbere de gălbenele, câte 4 lingurițe pe zi. Ajută la calmarea crampelor și la reducerea hemoragiei până la 3 sau 4 zile.
Pentru colecistită și dispepsie
Gălbenelele au efecte antiinflamatoare asupra colecistului, astfel ajută la reglarea și vărsarea bilei în duoden. Se recomandă un tratament de 3 săptămâni cu tinctură de gălbenele, câte 1 linguriță de 3 ori pe zi cu 20 de minute înainte de mesele principale.
Pulberea de gălbenele se prepară din flori uscate și măcinate fin. Se păstrează în borcane bine închise și, pentru o eficiență maximă, se prepară doar pentru câteva zile pentru a fi cât mai proaspătă posibil.
Infuzia de gălbenele se prepară dintr-o linguriță de gălbenele opărită în 250 ml de apă clocotită și se bea cu înghițituri mici.
Tinctura de gălbenele se prepară din flori proaspete care se spală sub jet de apă, se lasă la zvântat și se toacă mărunt. Se pun într-un borcan de sticlă, s adaugă 1 lămâie cu tot cu coajă, tăiată felii și se pune un pic de apă. Se amestecă cu o lingură de lemn și se lasă deoparte 1 oră.
Se adaugă alcool alimentar sau pălincă de 70 grade și se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară și se transferă în sticluțe de culoare închisă care se pun la rece.
Unguentul de gălbenele se prepară punând 1 pachet de unt sau de margarină la topit, într-o cratiță. Se adaugă și 50 g ceară de albine, 1 lingură de miere zaharisită și 2 pumni de flori proaspete tocate mărunt.
Se lasă pe foc până ajunge aproape de fierbere, amestecând bine. Vasul se ia de pe foc și se lasă deoparte până a doua zi când amestecul se încălzește din nou, se strecoară și se păstrează în borcane de sticlă.
Discussion about this post