Hreanul face parte din familia cruciferelor, alături de conopidă și broccoli. Toate legumele din această familie sunt renumite pentru proprietățile lor anti-cancerigene puternice. Din punct de vedere medicinal, rădăcina de hrean acționează ca un puternic antibiotic, antibacterian, expectorant, tonic cardiac, bronhodilatator, tonic pentru ficat și splină, detoxifiant și stimulator pentru ficat, vasodilatator coronarian, stimulator pentru sistemul imunitar și pentru circulația sângelui, antiinflamator, antiparazitar, anti-anemic, antioxidant, diuretic și antiscorbutic.
În mod deosebit, este recomandat celor care au probleme cu circulația sângelui și celor care suferă de hipertensiune arterială, sinuzită, răceli, reumatism sau afecțiuni respiratorii.
Pentru a pregăti hrean la borcan ai nevoie de 1 kg de hrean, 1 lingură de sare de mare neiodată și 150-200 ml de oțet. Rădăcinile de hrean se curăță de coajă, se spală și se dau pe răzătoare. Hreanul ras se transferă într-un bol încăpător, se adaugă sarea și oțetul și se amestecă cu mâna. Se transferă în borcane de sticlă, apăsând cu mâna sau cu o lingură pentru a nu lăsa goluri de aer. Se închid borcanele ermetic și se păstrează la rece.
După ce se deschide un borcan, se păstrează la frigider. Se poate consuma ca garnitură la carne, salate, cartofi, pește sau alte mâncăruri, cu sfeclă roșie fiartă și rasă sau cu smântână și iaurt.
Indicații terapeutice – se recomandă câte 1 linguriță de hrean ras cu un pic de mere de 2-3 ori pe zi (în scop terapeutic)
- Nevralgii – se pune hrean ras în palmă și se aplică pe zona dureroasă
- Degerături – se unge zona afectată cu untură, cremă de gălbenele sau ulei după care se aplică hreanul încălzit
- Reumatism, artrită, gută, sciatică, dureri articulare, umflături – se bea infuzie de hrean sau se aplică o compresă cu hrean ras ușor încălzit pe zonele dureroase, se acoperă cu o pânză (zona se unge în prealabil cu untură de porc sau cu cremă de gălbenele pentru că hreanul poate irita foarte tare pielea)
- Infecții ale vezicii urinare – se amestecă 3-4 linguri de hrean ras cu miere
- Ca diuretic și pentru edeme – se pun 20 de grame de hrean ras și 10 grame de semințe de muștar măcinate la infuzat timp de 4 ore în 2 căni de apă clocotită; se consumă câte 1 lingură până se termină toată cantitatea într-o zi
- Exces de apă în corp
- Indigestie, putrefacție în tractul digestic – se consumă 15-20 de picături de suc de hrean pe zi, de 3 ori, între mese
- Nas înfundat la copii – se dă copilului un pic de hrean ras să sugă
- Infecții sinuzale – un sfert de linguriță de hrean ras se ține în gură până gustul iute se diminuează
- Ca expectorant în rinită alergică, tuse persistență, boli de plâmâni, astm – se consumă cu miere sau se face o infuzie cu apă fierbinte
Contraindicații, precauții
A se evita consumul de hrean de către persoanele cu afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, hipotiroiddism, sindromul colonului iritabil și boli grave de rinichi, pe perioada sarcinii și alăptării.
În cazul în care se urmează un tratament medicamentos, a se cere sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.
Discussion about this post