Potrivit experților, mămăliga cu lapte protejează ficatul și este elixirul vieții. Atât mămăliga cât și fierturile din porumb sunt consumate încă de pe vremea lui Columb iar la români a fost și este și acum considerată mâncarea săracilor deși potrivit studiilor recente, efectuate în sânul unor triburi amerindiene, media de viață a celor ce se hrăneau cu produse din porumb era mult mai mare decât a celor care nu le includeau în alimentația lor.
Mămăliga cu lapte protejează ficatul și stomacul
Specialiștii în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Koln au ajuns la concluzia că prezența unor substanțe derivate ale acizilor arihidici și palmitici în boabele de porumb ignoră legile chimiei și biologiei clasice și se absorb în intestin cu mare ușurință și fără a suferi transformări chimice considerabile (doar 22-28%). Ajunși în sânge, se transformă în hidroxiacizi care se pot combina chimic cu minim 57 de specii de otrăvuri existente în organism.
Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, astfel reducând considerabil riscul de insuficiență și ciroză hepatică. De asemenea, se ameliorează și ulcerul și gastrita de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, deoarece mălaiul are efect de reducere a acidității și efect de calmare.
Mămăliga cu lapte prelungește viața
Potrivit cercetătorilor endocrinologi, un consum zilnic de mămăligă scade riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene cu 60%. Reglează și concentrația de glucoză din sânge, scăzând riscul de ateroscleroză și de infarct, este răspunzător pentru longevitate.
Mămăliga cu lapte dezvoltă musuclatura
Potrivit observațiilor unui fiziolog spaniol, cei mai apți copii pentru sporturi de performanță din Ecuador și din Columbia aveau o alimentație bogată în terciuri de porumb. A inițiat și un program de cercetare în medicina sportivă și a descoperit că aceleași substanțe derivate ale acidului palmitic și arahidonic au rol în dezvoltarea fibrei musculare prin modificarea modalității de acțiune a hormonilor tiroidieni.
Mămăliga cu lapte scade colesterolul
Mămăliga scade cantitatea de colesterol din organism și astfel reduce riscul de ateroscleroză și de infarct.
Mămăliga cu lapte prelungește viața ovarelor
Revitalizează funcțiile sexuale, mai ales ale femeilor. Antropologii români au efectuat o serie de cercetări în zona Rucăr-Bran, unde mămăliga este mai des pe masa românilor, și au descoperit că 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană foarte intensă, manifestată prin prelungirea vieții sexuale chiar și după vârsta de 72 de ani.
Mămăliga cu lapte este benefică persoanelor obeze
Este util și celor care suferă de obezitate pentru că oferă o senzație de sațietate extrem de rapidă (datorită fibrelor alimentare pe care le conține).
Discussion about this post