Cei mai mulți dintre noi probabil că nu știm acest lucru, dar bunicii noștri nu aruncau niciodată apa în care au fiert cartofii ci o puneau într-o sticlă și a doua zi o foloseau la supa de pui sau chiar la pâine.
Apa se strecoară și se lasă să se răcească. Iată ce poți face cu această apă bogată în potasiu, vitamina B12, electroliți și amidon:
Îți poți curăța tenul
Apa rămasă de la cartofii fierți se strecoară și se dă la frigider 2 ore. Se spală tenul de mai multe ori pe zi, mai ales după îndepărtarea machiajului. Beneficii? Amidonul combate efectele acide ale machiajului și lasă tenul mai catifelat.
Poți da un plus de savoare sosurilor
Dacă pregătești carne cu sos sau un sos de roșii, de exemplu, pune apa în care au fiert cartofii: amidonul va lega sosul și îl va face și mai savuros.
O poți folosi pentru supă sau ciorbă
Dacă faci un piure și vrei să pregătești și o supă, folosește apa de la cartofi. Supa va fi mai legată și mai gustoasă.
Pâine mai gustoasă
Pentru pâinea de casă poți folosi apa de la cartofi: va crește mai pufoasă și va avea un gust mai dulce, mai bun.
Nutrienți pentru plante
Udă plantele folosind apa rămasă de la cartofi, dar numai dacă nu ai pus sare. Apa cu amidon și minerale este un îngrășământ perfect.
Lustruiește argintăria
Poți pune tacâmurile și chiar și bijuteria de argint în apa călduță în care au fiert cartofii: amidonul va dizolva depunerile de pe aceste obiecte și vor deveni mai ușor de curățat după câteva ore.
Înmoaie hrana uscată pentru câini sau pisici
Întrucât are un conținut mare de vitamina B și de potasiu, apa în care au fiert cartofii este indicată și pentru animale, mai ales pentru cele care nu suportă laptele. Hrana uscată se poate înmuia în această apă sau se poate folosi pentru o fiertură hrănitoare.
Discussion about this post