Probioticele sunt bacterii sau drojdii care se află în corp și ajută la îmbunătățirea sănătății generale, la stimularea sucurilor digestive naturale și a enzimelor din corp care mențin funcționarea corectă a organelor digestive. Probioticele luptă împotriva bacteriilor care provoacă diaree și sunt utile în tratamentul multor afecțiuni.
Un sistem digestiv bun și sănătos înseamnă o stare de sănătate bună. Se recomandă încorporarea probioticelor în dietă însă treptat: cantitatea consumată trebuie crescută treptat.
Ciocolata neagră
Întrucât este bogată în probiotice, ciocolata neagră ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Conține și cantități mari de antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi.
Iaurtul
O sursă bogată de probiotice, tulpinile puternice găsite în iaurt includ lactobacillus și bifidobacterii. Iaurtul de casă este întotdeauna mai bun decât cel din comerț însă dacă consumați iaurt ambalat, verificați eticheta pentru culturi vii și active.
Murăturile
Murăturile obținute, în mare parte, prin fermentarea legumelor sunt încărcate cu probiotice și se pot face cu ușurință acasă. Aceste legume fermentate sunt bogate în probiotice.
Merele
Merele au un conținut bogat de fibre alimentare însă cercetătorii nu sunt foarte siguri dacă merele sunt, de fapt, bogate în probiotice sau nu. Cert este că studiile arată că prin consumul regulat de mere, bacteriile bune care ajută la producerea acizilor grași cu lanț scurt, oferă condiții favorabile de pH pentru asigurarea unui echilibru benefic al microorganismelor.
Chefirul
Fiind destul de asemănător cu iaurtul chefirul este o băutură mai groasă și mai cremoasă care conține un amestec de bacterii și drojdii ceea ce îl transformă într-o băutură plină de culturi probiotice. Chefirul oferă mai multe probiotice decât alte produse lactate fermentate.
Laptele de soia
Laptele de soia obținut prin presarea boabelor de soia este încărcat în mod natural cu probiotice. Este o băutură completă și bogată în nutrienți, proteine și nu are lactoză, ceea ce îl face ideal și pentru cei care au intoleranță la lactoză.
Brânza
Este o formă de lapte fermentat și datorită procesului de fermentația, este plină de probiotice. Conținutul bogat de grăsimi și natura scăzută a acidului hrănește și păstrează bacteriile bine pe măsură ce se deplasează prin tractul digestiv.
Alimentele probiotice ajută la absorbția calciului și la prevenirea alergiilor. Persoanelor sănătoase li se recomandă consumul alimentelor probiotice care conțin aproximativ 2 milioane de organisme vii. Pentru cei cu diabet, cancer sau astfel de boli, pe termen lung, se recomandă consultarea medicului înainte de a include băuturi sau alimente probiotice în dieta lor obițnuit.
Atenție! Consumul excesiv de probiotice poate duce la balonare și indigestie.
Discussion about this post