Atunci când auzim de untura de porc, ne gândim imediat la faptul că nu este benefică sănătății și că înfundă arterele sanguine…Adevărul este altul: untura de porc este o grăsime sănătoasă și merită să revină în bucătăriile din întreaga lume, fiind excelentă pentru gătit și pentru coacere.
Beneficiile unturii
Cele mai sănătoase tipuri de grăsimi saturate sunt grăsimile monosaturate. Acestea se regăsesc în uleiul de măsline, avocado și anumite tipuri de nuci. După uleiul de măsline, untura ocupă locul al doilea la capitolul grăsmi monosaturate.
Printre beneficiile pentru sănătate ale unturii se-numără:
- acidul oleic din compoziția unturii previne depresia sau, în cazul instalării acestia, o diminuează considerabil
- este bogată în vitamina D, care menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge, favorizează buna funcționare a mușchilor și întărește sistemul imunitar
- reglează producţia de hormoni și asigură sănătatea tiroidei
- previne apariţia cancerului, în special a cancerului mamar
Cum se pregătește și cum se păstrează untura
Pentru a pregăti untura, se poate folosi atât slănina de sub șorici, cât și cea de pe abdomen sau de pe bucățile mai grase de carne.
- îndepărtează grăsimea de pe carne sau de pe șorici;
- spal-o bine, tai-o cubulețe și lasă-le să stea două ore în apă rece;
- toac-o și pune-o la topit într-o cratiță, la foc potrivit, amestecând din când în când;
- după ce a fiert, ia-o cu lingura și strecoar-o în alt vas, astfel încât să fie înlăturate eventualele resturi de carne sau șorici;
- pune-o în vase de lut sau de metal smălțuite sau în borcane legate la gură cu hârtie cerată.
Recipientele cu untură trebuie păstrate la rece, într-un spațiu bine aerisit și uscat.
Atenție! Nu se păstrează în frigider întrucât acesta menține un nivel ridicat de umiditate, iar untura nu va rezista multă vreme.
Untura este stabilă la căldură
Cu alte cuvinte, compoziția unturii este de 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate și 10% grăsimi polinesaturate. Procentul mare de grăsimi saturate din conținutul unturii protejează grăsimile mono- și polinesaturate de oxidarea la căldură.
Atunci când vorbim de determinarea stabilității unei grăsimi, totul de rezumă la chimie: grăsimile saturate au legături unice între toate moleculele de carbon ale lanțului de acizi grași, motiv pentru care sunt cele mai stabile termic.
Acest lucru se datorează faptului că legăturile unice sunt greu de rupt.
Grăsimile mononesaturate au o legătură dublă, înlocuind o singură legătură din lanțul de carbon, acestea fiind instabile și se rup la căldură. Grăsimile polinesaturate sunt cele mai instabile grăsimi pentru că au numeroase legături duble în lanțul de carbon. Atunci când aceste legături se rup, acidul gras se oxidează. Grăsimile oxidate sunt cele dăunătoare sănătății pentru că generează radicali liberi care deteriorează celulele.
Pentru a ne proteja sănătatea, ar trebui să reducem la minim radicali liberi aflați în corpul nostru.
Discussion about this post