Numeroase studii confirmă efectele benefice ale cimbrului așadar recomandăm următoarele rețete pentru infecții respiratorii, infecții ale gâtului, pentru gripă și multe altele.
Macerat de cimbru cu miere
Se pun într-un borcan de 800 ml 40-50 de grame de cimbru uscat. Se completează cu mere și se lasă totul la macerat timp de 2 săptămâni. Ulterior, preparatul se filtrează.
Mierea obținută după procesul de macerare are proprietăți laxative, regenerative, bactericide și bacteriostatice, imunostimulatoare. Se poate folosi profilactic: 1 lingură la fiecare 8 ore; de fiecare dată când apare pofta de dulce. Se poate folosi și ca adjuvant: 1 lingură de 3 ori pe zi (la 8 ore distanță) pentru afecțiunile cauzate de frig precum gripe și răceli și pentru laringită, astm, răgușeală și tuse convulsivă.
Ulei de cimbru cu miere
Pentru adulți se recomandă 3 picături de ulei de cimbru de 3 ori pe zi, pe 1 linguriță de miere și cu 15 minute înainte de masă.
Pentru copii între 5-12 ani se recomandă 3 picături de ulei de cimbru pe 1 linguriță de miere care se pune în 50 ml de apă / zi.
Alte efecte terapeutice ale amestecului de cimbru și miere
- Benefic în bolile aparatului digestiv (balonare, meteorism, atonie digestivă, infecții digestive, diaree, greață, fermentație intestinală)
- Stimulează metabolismul și tratează colici abdominali, hemoroizii și dispepsiile
- Ameliorează bolile cardiovasculare (hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie periferică, tulburările circulatorii)
- Are efecte tonice asupra sistemului nervos și în bolile sistemului neuropsihic (migrenă, cefalee, oboseală fizică și psihică)
- Este imunostimulatoare
- Benefică în reumatism (gută, sciatică)
- Benefică în caz de edeme, dureri dentare, intoxicații
Această combinație de ingrediente se poate folosi în diferite forme: ceai de cimbru cu miere, infuzie de cimbru cu miere sau ulei de cimbru cu miere. Cimbru cu miere și lămâie elimină tusea, durerile în gât și bronșita.
Cimbru cu lămâie
Pentru această rețetă este nevoie de 3 tulpini de cimbru cu frunze proaspete sau 2 tulpini cu frunze uscate, 250 ml de apă, un colț de lămâie sau zeamă de lămâie și miere după gust. Apa se pune pe foc și când ajunge la temperatura de fierbere, se toarnă peste tulpinile de cimbru puse într-o cană. Cana se acoperi și ceaiul se lasă la infuzat timp de 10 minute (în cazul cimbrului proaspăt) sau 7 minute (în cazul cimbrului uscat).
Ulterior, se îndepărtează tulpinile și se adaugă lămâie înainte de consum. Opțional, se poate îndulci cu mere. Ceaiul se bea cald sau rece (vara se poate adăuga și gheață). Se poate păstra la frigider până la 1 săptămână.
Notă: pentru un efect și mai puternic împotriva gripei și răcelilor, se recomandă adăugarea câtorva bucățele de scorțișoară.
Discussion about this post