Chiar și în cantități mici, pătrunjelul ne poate aduce mari beneficii datorită conținutului bogat de uleiuri esențiale minerale, vitamine și antioxidanți.
Doar 8 linguri de pătrunjel uscat acoperă cantități mari de nutrienți importanți:
4% din DZR de magneziu, calciu, potasiu
10% din DZR de fier
12% din DZR de acid folic
15% din DZR de vitamina A
54% din DZR de vitamina C
554% din DZR de vitamina K
Pătrunjelul este o plantă chimio-protectoare, în sensul că protejează ADN-ul de daune, stopează mutația celulară și induce moartea celulelor canceroase. Apigenina din pătrunjel reduce incidența și multiplicarea tumorilor mamare și întârzie dezvoltarea lor.
Uleiurile volatile din conținut au beneficii asupra sistemului imunitar și au proprietăți anticancerigene și antitumorale.
De asemenea, pătrunjelul impresionează și prin concentrația sa ridicată de antioxidanți, mai precis de flavonoide.
Antioxidanții încetinesc procesul de îmbătrânire prin combaterea daunelor radicalilor liberi, a stresului oxidativ și a inflamațiilor interne.
Toți acești factori contribuie la dezvoltarea bolilor bătrâneții, a afecțiunilor cardiovasculare, a cancerului, a bolilor oculare și a celor neurodegenerative.
Potrivit unui studiu din anul 1999, persoanele care au consumat pătrunjel au avut un nivel de stres oxidativ mai mic decât persoanele care nu au consumat.
Proprietățile pătrunjelului sunt cunoscute de secole de participanții medicinei tradiționale:
- Antiseptice
- Diuretice
- Antiinflamatoare
- Detoxifiante
Mai mult, studiile actuale au confirmat deja multe din utilizările sale populare.
Pătrunjelul se poate utiliza ca tratament pentru:
- Afecțiuni ale pielii
- Tulburări gastrointestinale
- Boli cardiace
- Boli renale
- Diabet
- Hipertensiune arterială
Pentru a beneficia de toate calitățile curative, este recomandat să consumăm pătrunjelul în stare crudă și proaspătă, sub formă de suc sau salată.
Suc de pătrunjel cu lămâie – Ingrediente, mod de preparare
- 1 mână tulpini de pătrunjel cu frunze
- Jumătate lămâie
- Jumătate pahar cu apă
Pătrunjelul se spală bine, se rupe în bucăți și se mixează în blemder. Se adaugă apa și zeama proaspătă de lămâie și se mixează până la omogenizare.
Sucul se poate filtra dar nu este obligatoriu. Se consumă în porții mici, cel mult 100 ml/zi.
Acest suc plin de nutrienți este recomandat în:
- Anemie
- Inflamații
- Infecții vezicale
- Pietre la rinichi
- Edeme
- Artrită
- Cancer
- Hanelă
- Imunitate scăzută
- Balonare, constipație, reflux de acid, gaze
Contraindicații și precauții
Consumul excesiv poate afecta ciclul menstrual.
A se evita de către femeile gravide și de către cei cu pietre la rinichi, gută sau alte afecțiuni vezicale sau renale.
Discussion about this post