Doctorul în farmacie și fitoterapeutul Ovidiu Bojor a dedicat un capitol întreg metodelor de preparare și de conservare a fructelor și legumelor în cartea „Sănătate prin semințe, legume și fructe”. Una dintre cele mai concentrate forme de consum a legumelor și fructelor proaspete este sucul.
Una din cauzele principale ale bolilor occidentale, deficitul de vitamine și de micronutrienți, se poate corecta ușor prin consumul de sucuri proaspete. Academicianul O. Bojor recomandă atât celor bolnavi cât și celor sănătoși să înceapă masa de dimineață cu un pahar de suc natural, obținut din fructe sau legume. Sucurile proaspete acționează ca niște infuzii intravenoase de vitamina, enzime vii și minerale, întrucât sunt absorbite foarte rapid de organism și nu mai au nevoie să fie procesate. Astfel, efectele lor asupra sănătății sunt profunde, mari și directe.
Grație bogăției de compuși funcționali, sucurile cresc capacitatea antioxidantă a organismului, reduc oxidarea colesterolului LDL și îmbunătățesc și funcțiile neurocognitive și cardiovasculare. Compușii activi din fructe și legume au proprietăți anticancerigene, antimicrobiene, antiinflamatoare și proliferative.
Efectele vindecătoare ale sucurilor demonstrate de un experiment
Cunoscutul autor și expert în sucuri, Jason Vale, a realizat un experiment interesant pentru a revela efectele profilactive și curative ale consumului de sucuri. Experimentul a fost realizat pe 8 persoane diagnosticate cu 22 boli cronice diferite. Aceștia au urmat o dietă de 28 de zile numai cu sucuri.
Rezultatele au arătat îmbunătățiri importante ale statusului sănătății: participanții au simțit din plin efectul energizant al sucurilor și au pierdut în greutate. Cel mai important a fost însă reducerea semnificativă a simptomelor bolilor și a numărului de pastile utilizate.
Un pacient, de exemplu, s-a vindecat de diabet, o femeia a scăpat de durerile cronice pe care le avea de ani de zile și simptomele altor boli precum colită, astm, apnee de somn au fost și ele îmbunătățite.
Dieta cu sucuri nu este deloc ușoară: pe parcursul celor 28 de zile participanții au avut reacții adverse specifice detoxifierii și pofte alimentare puternice, dar toate de scurtă durată.
Beneficiile sucului asupra corpului:
- Stimulează sistemul imunitar
- Facilitează consumul unei mari cantități de fructe și legume
- Ajută la absorbția nutrienților din fructe și legume
- Revitalizează corpul
- Susține sănătatea creierului
- Previne bolile cognitive
- Crește rapid nivelul energiei
- Este o sursă de „apă vie” de calitate
Discussion about this post