Cacaua este cea mai bogată sursă de antioxidanți polifenoli și are efecte cardio-protectoare excepționale. Acum câteva mii de ani, atunci când cacaua a fost „domesticită” pentru prima dată, oamenii o consumau în băuturi simple, neîndulcite și preparate cu apă.
La momentul actual, ciocolata neagră cu un conținut de peste 70% de cacap este cel mai sănătos dulce pe care nutriționiștii nu-l recomandă. Cu toate acestea, astfel de produse vin cu adaos de zahăr și calorii care ne împiedică să ne bucurăm pe deplin de beneficiile pe care cacaua le are asupra sănătății noastre.
Rețetă de cacao caldă
Locuitorii din Guatemala au descoperit o metodă pe cât de simplă pe atât de eficientă de a savura la maxim proprietățile terapeutice ale pudrei de cacao. Aceștia beau cacao caldă, preparată cu apă fierbinte, fără lapte și fără zahăr.
Pentru a prepara cacao caldă, aveți nevoie de 2 linguri de cacao și 1 cană de apă fierbinte. Ingrediente opționale: jumătate linguriță scorțișoară, 2 lingurițe zahăr brun sau miere, 1 lingură de lichior.
Puneți pulberea de cacao (și ingredientele opționale) într-o cană, turnați un pic de apă rece, amestecați până la omogenizare după care turnați apa fierbinte peste pasta formată. Amestecați bine și beți cacao caldă dimineața în loc de cafea. Dacă nu puteți renunța la cafea, beți cacaua mai târziu, până la ora 14.
Cacaua este considerată una dintre numeroasele minuni ale naturii, titanul tuturor super-alimentelor nou cercetate de oamenii de știință. Unii spun că după apă, cacaua este cea mai sănătoasă substanță pe care o putem ingera. Conține peste 700 de compuși cunoscuți, dar mai ales antioxidanți.
Antioxidanții sunt compușii fabricați de plante pentru a preveni distrugerea prematură a propriilor celule, cauzată de expunerea la căldură, aer, umiditate, timp și lumină. În corpul nostru, mulți dintre acești compuși previn deteriorarea celulelor, bolile și îmbătrânirea prematură.
Pulberea de cacao este bogată în polifenoli, un grup de antioxidanți cu rol protector, regăsiți și în vinul roșu și în ceaiul verde: flavonoide, flavonoli, flavone, antociani, izoflavone. Aceștia au o influență benefică mai ales asupra sistemului cardiovascular: scad colesterolul, subțiază sângele, relaxează vasele de sânge, împiedică formarea de cheaguri, scad tensiunea arterială, combat hipertensiunea arterială și reduc riscul de infarct și de atac vascular cerebral.
Flavonoizii din cacao nu doar protejează celulele corpului de distrugerea prematură și reduc și riscul de boli mortale. Polifenolii conținuți își exercită efectul cardio-protector în două feluri: reduc oxidarea colesterolului rău și previn ateroscleroza. Mai mult, cacaua are și un efect anti-coagulant asemănător aspirinei.
Chiar și o cantitate mică de cacao poate reduce colesterolul din sânge și tensiunea arterială iar consumul regulat s-a dovedit a fi util în îmbunătățirea funcției generale a venelor și arterelor. Cacaua caldă este un tonic foarte bun și pentru psihic, alungând depresia și îmbunătățind considerabil dispoziția.
Alte alimente bogate în antioxidanți cu rolul de a proteja sistemul cardiovascular: merele, ceapa, vinul roșu, ceaiul verde.
Discussion about this post