Călugării de la Sihăstria Putnei se pregătesc să facă sirop de brad. Licoarea este uşor de preparat şi este extrem de utilizată mai ales în sezonul rece. Mugurii de brad sunt cunoscuţi pentru efectele lor benefice mai ales în cazul bolilor de plămâni, ajutând la calmarea tusei.
Datorită acţiunii expectorante, bactericide, revulsive, antiinflamatoare şi fluidizante a secreţiilor bronhice, pădurile de brad constituie un mediu excelent de amenajare a sanatoriilor pentru refacerea bolnavilor cu afecţiuni respiratorii.
Rețetă din bătrâni:
- Într-un borcan de 5 kg se pune alternativ un strat de muguri de brad și unul de zahăr (cât să cuprindă mugurii), ultimul strat să fie zahăr.
- Se așteaptă până când mugurii lasă un sirop și se strecoară.
- Noi îngropăm acest borcan în pământ din primăvară până în toamnă, și apoi strecurăm siropul și-l punem la rece. Încercați și dumneavoastră, mai ales dacă locuiți la țară…
Alte preparate naturiste din brad
Preparate naturale din brad
Siropul din muguri. În decursul veacurilor de convieţuire a omului cu pădurea, multe minţi luminate au găsit remediile cele mai adecvate pentru tratarea diferitelor boli. Cel mai frecvent este utilizat siropul din muguri adunaţi în luna mai: 1 kg muguri proaspeţi se fierb timp de 15-20 de minute în 2 litri de apă; după răcire se adaugă 1 kg zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute şi se strecoară fierbinte în sticle astupate ermetic şi păstrate la loc răcoros.
Se vor consuma zilnic câte 2-3 linguri, înainte de mese, diluate în apă plată, minerală sau ceai fierbinte, având efecte în combaterea afecţiunilor respiratorii (tuse persistentă, bronşite cronice, astm bronşic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită, tuberculoză). În plus, are efecte în redresarea valorilor scăzute ale glicemiei, reglarea activităţii nervoase, oboseală intelectuală, migrene, debilitate şi migrene la copii, stimularea digestiei în lipsa poftei de mâncare, scăderea apetitului pentru dulciuri, sterilitate la femei şi ridicarea imunităţii generale la acţiunea agenţilor externi.
Tinctura din muguri: 15 linguri cu muguri tocaţi mărunt se pun într-un borcan de sticlă, se adaugă 2 linguri cu răşină de brad şi 200 ml alcool 900 (nediluat); se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat timp de 10 zile. După strecurare, se trece în sticluţe brune şi se consumă câte 1 linguriţă diluată în 50 ml apă, de 3-4 ori pe zi, într-o cură de 12 zile. Are efecte antiinfecţioase şi antiinflamatoare în gastroenterite, vome şi alte afecţiuni digestive.
* Bune efecte au gargarismele zilnice, după diluare cu apă, precum şi masajele pe tâmple şi pe frunte în caz de migrene, ameţeli şi vertij.
Tinctura din cetină: 20 g ace proaspete de brad (cele de culoare verde deschis) tocate mărunt se pun în 200 ml alcool de 70° şi se ţin la macerat timp de 14 zile. Se strecoară prin presare în tifon şi se trece lichidul în sticle brune din care se consumă câte 5-10 picături pe zi, în puţină apă. Are efecte contra tusei, cistitei şi uretritei.
Tinctura din răşină: 3-4 linguri cu răşină de brad se macerează timp de 3-4 zile într-un borcan cu 200 ml alcool 80°. Modul de administrare e ca la tinctura de cetină.
Infuzie din muguri: 2 linguri cu muguri proaspeţi se opăresc cu 250 ml apă clocotită; se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine. Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi, după mesele principale, într-o cură de 3-4 săptămâni. Are efecte în bolile pulmonare (gripă, răceală), boli nervoase, renale şi digestive.
Cu infuzie din muguri se fac şi inhalaţii, timp de 5-10 minute, pentru activarea circulaţiei sângelui spre cap şi pentru redarea tonusului la tenurile obosite. După inhalaţie se ţine capul acoperit încă 30 de minute şi se evită frigul sau curentul, timp de 3 ore.
Răşina: Se sug 20-30 g pe zi, pentru tratarea faringitei şi amigdalitei.
Decoct din seminţe de brad: o linguriţă cu seminţe se fierb 5 minute, apoi decoctul se strecoară. Se bea câte o cană, la intervale de 3-5 ore, pentru a combate septicemia. Se mai poate folosi sub formă de cataplasme, care se schimbă la intervale de 3 ore în cursul zilei şi se ţin toată noaptea. Au efect puternic în răceală şi gripă cu tuse.
Decoct din cetină: 1 kg ramuri tinere de brad se fierb timp de 10-15 minute în 3 litri apă; se toarnă în apa de baie, unde se stă 15-20 minute. Are efecte favorabile în boli reumatismale, dureri articulare, artrită reumatoidă, întărirea sistemului nervos, oboseală fizică şi psihică, gripe, răceli, evitarea îmbolnăvirilor uşoare şi tonifierea generală a organismului. La femei cu scurgeri vaginale (leucoree) sunt indicate spălăturile cu decoct de cetină.
Uleiul eteric: se extrage industrial din muguri sau cetină. Se toarnă (câteva picături) în apa de baie, înainte de culcare, pentru tratarea nevrozei cardiace şi a unor afecţiuni pulmonare. Evaporarea lentă sau aerosolii cu uleiul eteric în încăperi asigură odorarea aerului ambiant şi dă un sentiment de confort şi siguranţă, cu acţiuni reconfortante şi stimulatoare.
Unguentul de brad: se obţine din răşină, ceară de albine şi unt proaspăt; se încălzeşte pe baia de apă şi se amestecă până când se obţine o pastă omogenă. Se foloseşte în tratarea rănilor supurânde, negi, arsuri uşoare, eczeme infectate.
Fumigaţiile: se realizează prin arderea cetinei şi răşinii pe jar sau în sobă asigurând dezinfectarea şi purificarea aerului în locuinţe.
Umplerea pernelor: Cetina tânără de brad se pune în pernele de dormit, având rol calmant şi de întărire a sistemului nervos.
Bere antiscorbutică: în 2 litri de bere proaspătă se toarnă 30 g muguri de brad, 60 g rădăcini de hrean şi 30 g frunze de hrean; se macerează timp de 5-7 zile, agitând zilnic, apoi se strecoară. Se beau zilnic câte 50-70 g, pentru efecte antiscorbutice, aperitive şi diuretice.
Discussion about this post