Deși pare doar o buruiană banală și nesemnificativă, păpădia este un remediu extrem de valoros pe care Dumnezeu l-a așezat în natură. Puțini oameni știu că această plantă este în totalitate comestibilă: florile, frunzele, tulpinile și rădăcina. De altfel, multe popoare consumă tijele înflorite cu regularitate.
Rădăcina de păpădie este studiată pentru proprietățile ei anticancerigene puternice dar încă din secolul al 18-lea, păpădia a început să fie folosită în scop terapeutic ca agent detoxifiant și a fost încorporată în diferite tonice pentru curățarea sângelui, rinichilor și ficatului.
Păpădia se mândrește cu un conținut nutrițional comparabil cu cel al spanacului și salatei verzi, este o sursă bune de beta-caroten, potasiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, proteine, fibre și vitamine din complexul B. Se recomandă persoanelor cu diabet, întrucât are capacitate de a scădea glicemia.
Dr. Virginia Ciocan, cercetător și biolog român de excepție, citează rezultatele unor experimente americane făcute pe un grup de persoane cu diabet insulino-dependent. Aceștia au consumat tije florale de păpădie la fiecare masă a zilei (cu 30 de minute înainte), timp de 1 lună. La finalul experimentului, participanții nu au mai avut nevoie de insulină. Au continuat cura, consumând câte 100-150 grame de frunze și tije florale de păpădie pe zi.
Studiile preliminare pe animale arată că păpădia ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, păpădia este recomandată și de botanista austriacă Maria Treben: „Diabeticii ar trebui să mănânce aceste tulpini, până la 10 pe zi, atât timp cât păpădia este înflorită”.
Păpădia se taie până la rădăcină, la început de primăvară când abia apare. Se spală bine și se folosește la salate. Tulpinile de culoarea gălbui-lăptoasă sunt mai fragede și mai gustoase decât cele verzi. Botanista Maria Treben recomandă diabeticilor să consumă salata zilnic, la amiază și seara.
Ulterior, la începutul lunii mai, atunci când păpădia este deja înflorită bine, se va face o cură de 1 lună în care se va consuma câte 10-15 tulpini pe zi. Astfel, se poate ajunge la o scădere totală a nivelului de zahăr din sânge.
Se spală tulpinile cu tot cu flori, eventual folosind o soluție din oțet și bicarbonat. Se îndepărtează florile și se mestecă încet tulpinile. Păpădia se culege întotdeauna din zone nepoluate, ferite de ierbicide și pesticide.
Precauții, contraindicații
Păpădia nu se recomandă persoanelor care iau medicamente orale pentru diabet sau insulină, anticoagulante, antiacide sau alte medicamente care sunt metabolizate de ficat.
Frunzele de păpădie se utilizează cu precauție de către persoanele care iau medicamente diuretice, litiu, estrogeni, digoxină, laxative, corticosteroizi, potasiu și de către persoanele care sunt alergice la crizanteme, gălbenele sau margarete.
Platele se utilizează cu maximă precauție de către femeile însărcinate sau de către cele care alăptează și de copii sun 2 ani.
Discussion about this post