Nivelul colesterolului se măsoară printr-un test de sânge. În cazul adulților, vorbim despre colesterol ridicat atunci când atinge un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl; colesterolul care se află la limită se situează între 200 și 239 mg/dl iar nivelul optim este mai mic de 200 mg/dl.
Grație unei palete largi de compuși benefici oferit de natură, putem alege din numeroase ceaiuri din plante care aduc beneficii sănătății. De regulă, nivelurile foarte mari de colesterol se tratează cu medicamente, în combinație cu o serie de schimbări în stilul de viață și în dietă.
În afară de medicamente, există multe alimente care ne pot ajuta să ținem sub control nivelul colesterolului și putem reduce colesterolul rău, LDL, chiar și cu o cană de ceai cald. O mișcare inteligentă pe care o putem face este să reducem colesterolul LDL, cu ajutorul unor ceaiuri. Înainte ca acest nivel să crească dincolo de limitele normale. Acest lucru contribuie la o sănătate mai bună a inimii și, implicit, la un risc redus de boli coronariene.
Notă: înainte de a încerca oricare dintre ceaiurile recomandate, cere sfatul medicului specialist în ceea ce privește remediile din plante care au scopul de a scădea colesterolul.
Ceai verde
Ceaiul verde se folosește pentru scădere în greutate, retenție de apă și multe alte afecțiuni iar antioxidanții puternici folosiți în multe scopuri medicinale sunt responsabili și pentru scăderea riscului de boli de inimă întrucât au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului LDL.
Ceaiul de anghinare
Ceaiul preparat din anumite părți ale acestei plante are funcții similare cu medicamentele din clasa statinelor: împiedică activitatea enzimei responsabile de coagularea colesterolului în ficat.
De asemenea, beneficiile acestui ceai includ și o creștere a producției de bilă și proprietăți de detoxifiere.
Potrivit studiilor, anghinarea are acțiune diuretică și antisclerotică, de scădere a colesterolului și a lipidelor. Infuziile din frunze de anghinare sunt mai eficiente decât pulberile incluse în capsule deoarece intră în contact cu papilele gustative. Ceaiul de anghinare este indicat atât ca diuretic, cât și în hipercolesterolemii.
Se prepară lăsând la infuzat 1 linguriță de plantă într-o cană cu apă fierbinte. Se recomandă câte 2 căni pe zi iar după 2 săptămâni și la recomandarea medicului, cantitatea de frunze se poate mări la 2 lingurițe.
Ceai de păpădie
Păpădia are foarte multe proprietăți benefice și se recomandă și în cazul persoanelor care au o dietă dezechilibrată și plină de grăsimi, precum și în caz de hipercolesterolemie, în afecțiuni hepatobiliare.
Din planta întreagă, frunze și rădăcini se prepară o infuzie din 2 linguri de plantă și 1 cană de apă fierbinte. Se recomandă câte 2 căni de ceai pe zi (sau urmând recomandările medicului fitoterapeut).
Ceai de schinduf
Schinduful are capacitatea de a împiedica corpul să absoarbă foarte mult colesterol și se poate pregăti sub formă de o băutură aromată și unică. Are proprietăți care reglează colesterolul din sânge și astfel se recomandă și în caz de colesterolemie.
În urma numeroaselor studii clinice, s-a constatat că schinduful are acțiune hipocolesterolemiantă, reducând semnificativ colesterolul și trigliceridele. Pentru a pregăti acest ceai, oprește 2 linguri de semințe măcinate de schinduf în 250 ml de apă clocotită și lasă la infuzat timp de 3 ore. Fierbe compoziția însă nu pentru foarte mult timp după care consumă ceaiul călduț.
Ceai de scorus de munte
Fructele de scorus conțin taninuri și au multe proprietăți benefice printre care și unele astringente și se recomandă și în colesterolemie. Aceste fructe au capacitatea de a reduce colesterolul din sânge, de a diminua oboseala și de a întârzia procesul de îmbătrânire.
Fructele de scorus se pot consuma și ca atare sau se poate face un ceai din ele, folosind 1 lingură de fructe la 1 cană de apă clocotită. Se recomandă câte 2 sau 3 căni pe zi sau urmând recomandările medicului.
Discussion about this post