Atât calciul cât și magneziul sunt esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor și dinților și, pentru a funcționa normal, întregul organism are nevoie de aceste două minerale.
Deși conținutul de calciu este mai mare în corp decât conținutul de magneziu, calciul nu poate fi absorbit fără prezența magneziului. Există o varietate de alimente care furnizează aceste două elemente nutritive atât de importante.
De asemenea, sunt cazuri care necesită de administrarea suplimentelor de calciu și de magneziu, mai ales dacă un program zilnic încărcat nu permite un program alimentar foarte bine echilibrat. În cazul în care iei orice supliment, citește cu atenție lista de ingrediente și cantitatea zilnică recomandată.
Despre calciu
Raportul dintre calciu și magneziu este extrem de important și se recomandă în proporție de 2:1. Un adult sănătos are nevoie de 800-1200 mg de calciu pe zi iar grăsimile, acidul oxalic regăsit și în ciocolată și acidul fitic din cereale sunt inamicii absorbției acestui mineral.
Acestea împiedică absorbția intestinală a calciului astfel că se recomandă o mai mare atenție în ceea ce privește consumul de dulciuri, făinoase, cola și multă ciocolată.
Iată o listă de alimente care au un conținut bogat de calciu:
- lactate, iaurt
- seminte de susan
- spanac fiert
- ceapă verde
- varză creață
- broccoli
- brânza mozzarella
Cantitatea de calciu nu este afectată negativ nici de gătit, nici de depozitarea pe termen lung.
Calciul are rolul de a contribui la transmiterea normală a semnalelor între celulele nervoase, de a normaliza metabolismul energetic și funcționarea sistemului muscular precum și a enzimelor digestive, în diviziunea celulară și este necesar pentru a menține sănătatea sistemului osos și a dinților.
Despre magneziu
Magneziul este indispensabil pentru buna funcționare a sistemului nervos, mușchilor și a numeroaselor enzime, participând la funcționarea a mai mult de 300 de enzime vitale. Astfel, are un rol extrem de important în metabolismul lipidelor, glucidelor, proteinelor și acizilor nucleici și în procesele de energosinteză.
Mai mult, magneziul are capacitatea de a scădea riscul formării calculilor renali și biliari cu conținut de calciu. Este necesar și pentru asimilarea calciului.
Iată o listă de alimente care au un conținut bogat de magneziu:
- spanac
- soia
- cuișoare
- seminte de in
- semințe de floarea soarelui
- quinoa
- semințe de susan
- fasole neagră
- chimion
- semințe de dovleac
Discussion about this post