Hreanul este o rădăcinoasă care este apreciată pentru aroma sa picantă și folosită atât ca aliment cât și medicament (sirop, tinctură).
Hreanul normalizează tensiunea – anumite substanțe conținute de hrean au efecte benefice asupra circulației sângelui în zonele periferice.
Consumul de hrean normalizează tensiunea arterială și previne riscul formării cheagurilor de sânge. Substanțele sulfurate din hrean au capacitatea de îmbunătăți elasticitatea vaselor cerebrale și coronariene, astfel reducând apariția unui infarct sau accident vascular cerebral.
Hreanul calmează tusea – decongestionează aparatul respirator, fiind util în tratamentul astmului. În crizele de tuse, se înghite câte 1 linguriță dintr-o compoziție formată din hrean ras amestecat cu zahăr și lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să depășească 1 lună întrucât, în cantități mari, hreanul este iritant.
Hreanul este un analgezic natural – este recomandat în caz de gripă sau răceală. Se consumă încă de la primele simptome, în salate, lângă o friptură sau chiar proaspătă, și senzația de nas înfundat va dispărea.
Este un leac foarte bun și pentru durerile de cap, caz în care, pentru a beneficia de proprietățile analgezice, se folosește sub formă de comprese aplicate pe frunte.
Hreanul este util împotriva reumatismului – este recomandat ca tratament intern persoanelor care suferă de gută sau reumatism.
Într-o cană cu lapte cald se adaugă 1-2 lingurițe de hrean ras cât mai fin. Amestecul se bea pe stomacul gol, 1-2 ori pe zi, într-un tratament de 3 săptămâni.
Discussion about this post