Ghimbirul are proprietăți benefice deosebite asupra sănătății, beneficii atestate de studii de specialitate.
Are capacitatea de a susține imunitatea în lupta cu o serie de bacterii, de a intensifica metabolismul și este un ajutor de nădejde într-o serie întreagă de afecțiuni comune.
Ghimbirul este o plantă originară din pădurile tropicale din Asia de Sud. De secole, este folosită nu doar în alimentație cu și ca suport în medicina integrativă. Principiile sale active precum terpenele, uleiurile volatile și oleorezinele îi conferă proprietăți benefice în diferite afecțiuni: răceală, greață, indigestie etc..
Ghimbirul se utilizează și în cure pentru menținerea sănătății iar doza recomandată variază în funcție de efectul benefic dorit. În cazul extractului de ghimbir, pudrei de ghimbir, tincturii, uleiului sau capsulelor de ghimbir, se recomandă 2 g / zi împărțite în diferite doze, respectiv 4 căni de ceai pe zi. Dozele trebuie agregate de un medic sau de un consultant de specialitate.
Rădăcina fiartă de ghimbir are un gust iute mai intens și aroma scade deoarece, prin procesul de fierbere, se elimină o parte din uleiurile volatile. În Thailanda, ghimbirul ras se amestecă cu alte condimente pentru a prepara pasta de curry.
Beneficii pentru sănătate
Este un aliat de încredere în lupta cu diverși agenți patogeni și beneficiile sale nu sunt de neglijat. Aceste beneficii au determinat realizarea mai multor studii clinice în cadrul universităților și clinicilor specializate în nutriție care susțin importanța și puterea ghimbirului.
Printre cele mai importante beneficii aduce organismului de consumul zilnic de ghimbir amintim:
-
- stimularea funcției digestive (împiedică apariția disconfortului digestiv, balonării sau indigestiei)
- prevenirea infecțiilor orale (boli gingivale precum parodontoza și gingivita)
- întărirea sistemului imunitar
- calmarea greții
- contribuția la reducerea inflamațiilor, la îngrijirea pielii și a părului
- efect antioxidant și energizant (susține funcția cognitivă în procesul de îmbătrânire și contribuie la îmbunătățirea memoriei și a timpului de reacție)
- remediu împotriva gripei și răcelii
- ajută la scăderea colesterolului
Contraindicații, precauții
Ceaiul de ghimbir este contraindicat persoanelor care au afecțiuni renale fiindcă poate agrava problemele existente.
Femeile gravide care se confruntă cu grețuri matinale sunt sfătuite să consult un medic înainte de a consuma ceai de ghimbir: deși medicina tradițională le recomandă câte o ceașcă de ceai de ghimbir pe zi (în primul trimestru, pentru a scăpa de grețurile matinale), până în momentul de față nu există rezultate bine argumentate care să demonstreze lipsa efectelor adverse asupra fătului.
Se recomandă evitarea consumului excesiv de ceai de ghimbir: în loc să facă un bine digestiei, o poate afecta și poate provoca simptome precum diaree, greață, arsuri în capul pieptului, sindromul de gură uscată sau hiperaciditate gastrică.
În cazul persoanelor cu diabet, ghimbirul consumat în exces poate reduce drastic nivelul de zahăr din sânge și poate cauza hipoglicemie.
Se recomandă evitarea consumului de ceai de ghimbir o perioadă înaintea intervențiilor chirurgicale: substanțele conținute interferează cu cele din cadrul unei anestezii generale și se anulează efectul dorit.
Medicii recomandă încetarea administrării ghimbirului sub orice formă, cu minim 7 zile înainte de o intervenție chirurgicală.
Discussion about this post