Ceapa este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți și are un conținut minim de calorii. Printre antioxidanții conținuți amintim quercetina care anulează efectul radicalilor liberi.
Această legumă poate fi consumată atât sub formă de suc cât și ca atare, caz în care poate grăbi vindecarea bolilor respiratorii. De asemenea, reduce riscul de cancer, îmbunătățește dispoziția și menține și sănătatea părului și pielii.
Ceapa combate inflamația
Inflamația cronică este fundația multor afecțiuni și boli iar printre cauzele inflamației se numără zahărul, făina rafinată. alimentele procesate, îndulcitorii artificiali, consumul redus de legume proaspete, grăsimile trans, produsele de igienă personală cu ingrediente toxice și poluarea din aer.
Mulți specialiști spun că fitochimicalele din ceapă contracarează factorul inflamator, mai ales în boli precum astmul, artrita și alte infecții respiratorii.
Reduce febra
Ceapa este indicată în caz de răceală și gripă pentru că reduce febra. Trebuie aplicată extern, câte o jumătate de ceapă în fiecare șosetă. Se doarme încălțat cu ele pentru a reduce febra în timpul nopții.
Curăță organismul
Potrivit unui studiu publicat recent în celebrul jurnal medical Gastroenterologia și Hepatologia Clinică, combinarea cepei cu turmeric produce o reacție chimică sinergică: „La interval de trei luni, s-a observat o scădere a numărului de polipi la patru dintre cei cinci pacienți. Efectele adverse au fost minime (diaree ușoară).”
Cancerul endometrial, esofagian, renal, bucal, ovarian, pancreatic, prostatic și stomacal sunt responsive la alicină și quercetină.
Protejează inima
Datorită conținutului de antocianină, un antioxidant puternic, ceapa reduce colesterolul LDL și împreună cu acesta riscul bolilor cardiovasculare. Compușii sulfurici sunt cei care împiedică aglomerarea plateletelor și coagularea sângelui, coborând astfel riscul de accident vascular cerebral și de atac de cord.
Calmează arsurile pielii
Quercetina și sulful din ceapă calmează durerea și inflamația, împiedicând și formarea bășicilor. Pentru a calma arsurile se pune pe zona afectată o felie de ceapă proaspăt tăiată.
Discussion about this post