La fel ca prunele, caisele sunt depurative, antioxidante, laxative, remineralizante și hidratante. Combat atât oboseala fizică cât și cea intelectuală, scad tensiunea arterială și protejează pielea. Sunt o sursă excelentă de fier și încetinesc procesul de îmbătrânire.
Caisele bine coapte sunt bogate în vitamina B3, C, E, în betacarotin, zaharuri simple, fibre și oligoelemente precum potasiu, magneziu, calciu, fluor, brom, cobalt și fosfor. Toate acestea furnizează energie organismului, reglând și procesele care susțin ritmul somn-veghe care sunt perturbate de multe ori de stresul de zi cu zi.
Caisele se recomandă persoanelor hipertensivi, mai ales celor care au probleme pe fondul sensibilității la sodiu. Datorită conținutului de nutrienți, caisele sunt benefice pentru sănătatea inimii iar betacarotenul și licopenul protejează colesterolul LDL de oxidare, astfel se pot preveni anumite boli de inimă.
Grație conținutului de licopen, caisele previn cancerul de prostată: bărbații care consumă alimente bogate în licopen și ceai verde prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer de prostată. Conform unui studiu comparativ, bărbații care au deja o dietă bogată în fructe și legume care conțin licopen (roșii, caise, pepene roșu, papaya, grepfrut roz, guava) au un risc cu 82% mai mic de cancer de prostată față de cei care nu au aceste obiceiuri alimentare.
Vitamina B17 (amigdalina) din miezul sâmburilor de caise le conferă gustul specific ușor amărui și au un rol în prevenirea cancerului.
Pentru un ten frumos și sănătos, se recomandă măștile cu caise, preparate acasă. Pentru a prepara o astfel de mască, aveți nevoie de 2 caise mari și foarte bine coapte care se decojesc de pielițe. Se pasează cu o lingură de lemn într-un vas de sticlă, porțelan sau ceramică și se amestecă cu 3 linguri de iaurt. Se aplică pe față și se lasă să acționeze timp de 20 de minute după care se îndepărtează cu apă caldă sau ceai cald de mușețel. Aceste măști sunt ideale și pentru tenul normal, și pentru cel gras sau pentru tenul cu tendință de acnee.
Mai mult, persoanelor care vor să se bronzeze mai repede li se recomandă consumul regulat de fructe și legume de culoare galben sau portocaliu: acestea conțin betacaroten care are rolul de a proteja pielea de arsuri și, alături e vitaminele C și E și flavonoide, contracarează radicalii liberi care se formează prin expunerea la poluare, radiații solare și stres.
Discussion about this post