Ovidiu Bojor, doctor în farmacie și academician, este inventatorul fitoterapiei moderne în România. Nu-i este străin nimic legat de plante, motiv pentru care este consultat întotdeauna atunci când vine vorba de acestea.
Alimentația este extrem de importantă dacă dorim să avem o sănătate de fier. Suntem ceea ce mâncăm, este de părere O. Bojor:
„Unii mănâncă cu polonicul, alții cu lingura, eu mănâncă cu lingurița. Puțin și ușor, dar din toate”. O mare greșeală este faptul că unii sunt carnivori, alții vegetarieni. Trebuie să realizăm că în stadiul acesta de evoluție am devenit omnivori și avem nevoie de o alimentație complet omnivoră. Alimentația ovolactovegetariană este mai bună decât cea pur vegetariană.
„Din când în când, în special pentru copii în perioada de creștere, de la 4 la 18 ani, avem nevoie și de proteine animale, carne roșie iar explicația pentru acest lucru este una foarte simplă. Să luăm soia ca exemplu, care este bogată în proteine, lipsesc 4 până la 5 aminoacizi esențiali față de cei din carne. Aceștia contribuie la dezvoltarea fizică, cerebrală, intelectuală și spirituală a tânărului.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, diminuăm cantitatea de carne, o înlocuim cu proteine ușoare, pește de exemplu. Conține omega 3 și omega 6 și alte elemente, în afară de proteina aceasta ușor asimilabilă. Recomand celor mai sensibili peștele de apă dulce precum știuca, șalăul, bibanul, cleanul și avatul” – ne sfătuiește dr. O. Bojor.
Masa principală – Ore perfecte
Încă un lucru foarte important este cum servim masa principală. Ea poate fi la ora 12, 14, 16. „În primul rând, trebuie să avem minim 2 minute de reculegere. Să ne detașăm de absolut orice din jurul nostru, de eforturi, de gânduri rele. După aceea să închidem televizorul, să ne angajăm în cât mai puține discuții în timpul mesei și vom obține niște rezultate formidabile” – spune fitoterapeutul.
Discussion about this post