Cercetătorii de la Harvard au analizat mai multe grupuri de alimente și au ajuns la concluzia că verdeața (kale, salată verde, spanac) are cel mai mare grad de protecție împotriva bolilor cronice. O porție de verdeață pe zi reduce riscul de accident vascular cerebral și de infarct cu 20%.
Spanacul
Spanacul este un veritabil depozit natural de minerale și vitamine: conține săruri minerale precum zinc, fier, magneziu, potasiu, calciu, sodiu, fosfor, cupru și sulf, vitaminele A, B1, B2, B12, C, PP, lipide, aminoacizi, glucide și acid folic.
Cu toate că nu conține atât de mult fier precum se credea în trecut (fiind devansat de alte legume), conține o substanță numită saponină care are capacitatea de a ajuta organismul să asimileze bine fierul.
Astfel, efectele în combaterea anemiei pot fi mai bune în cazul în care se consumă spanac, decât în cazul în care se consumă alte legume care conțin o cantitate mai mare de fier.
Nu este deloc greu să introducem spanacul în dieta zilnică pentru că se poate prepara în multe moduri iar printre acestea, cele mai sănătoase sunt: salatele, sucul, supele.
Rețetă de salată de spanac
Ai nevoie de 500 de grame de spanac, 2 ouă, sare, zeamă de lămâie, 3 linguri de ulei, 1 ceapă, pătrunjel verde și 1 lingură de hrean.
Spală bine spanacul în câteva ape după care scurge-l și taie fideluță. Adaugă uleiul, hreanul, zeama de lămâie, ceapa și verdeața tocată mărunt și amestecă bine, după care garnisește cu ouă fierte și / sau ridichi.
Rețetă de supă-cremă de spanac
Ai nevoie de 300 de grame de spanac, 50 de grame de unt, sare, piper, apă și 1 lingură de făină.
Curăță spanacul, spală bine și pune-l la fiert. După 10 minute scurge apa și pasează spanacul. Separat, căleste făina în unt și stinge cu zeama în care a fiert spanacul, turnând câte un pic, treptat. Adaugă spanacul, sare, piper, amestecă bine și lasă supa să dea într-un clocot.
Rețetă de suc de spanac
Spală câteva frunze de spanac și mixează-le în blender. Poți adăuga și 7 morcovi și 2 mere mici. De asemenea, poți combina o legătură mică de spanac și cu mango și ananas, mere și castraveți, mere și țelină, mere și ghimbir, mere și mentă, fructe de pădure etc.
Spanac – Beneficii pentru sănătate
Previne cancerul
Sucul de spanac conține antioxidanți puternici, kaempferol și flavonoizi care ajută la prevenirea multor tipuri de cancer: de piele, de prostată, de stomac și cancerul ovarian.
Protejează inima și creierul
Spanacul are capacitatea de a întârzia procesul natural de îmbătrânire a creierului grație conținutului de acid folic, o substanță capabilă să reducă nivelul aminoacidului homocisteină.
Aminoacidul din fluxul de sânge predispune la apariția bolii Alzheimer și la dezvoltarea bolilor de inimă pentru că îngroașă arterele.
Întărește sistemul imunitar
Spanacul îmbogățește corpul cu un complex de minerale și vitamine care întăresc sistemul imunitar, grăbesc vindecarea diverselor leziuni și mențin sănătatea pielii. Bând suc de spanac în mod regulat, îți reduci considerabil riscul de ateroscleroză.
Te scapă de problemele digestive
Datorită conținutului de fibre, spanacul menține tractul digestiv în formă optimă și curăță eficient colonul, prevenind astfel instalarea altor disfuncții viitoare, constipației, ulcerului și balonării.
Întărește oasele, tratează anemia
Calciul din spanac întărește sistemul oso iar fierul ajută la vindecarea anemiei. Spanacul se recomandă atât copiilor în creștere cât și bătrânilor slăbiți de boli.
Protejează ochii
Fiind o sursă importantă de vitamina A, betacaroten, xantină și luteină, spanacul previne deteriorarea văzului, uscăciunea și mâncărimea ochilor, ulcerul ocular și degenerescența maculară.
Tratează afecțiunile pielii
Prin conținutul de vitamina A, C, E și K, spanacul ajută celulele pielii să se regenereze până la vindecarea problemelor cutanate precum epidermită, acnee, riduri, pete de la soare, eczeme și cheratinizare.
Topește kilogramele
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Lund din Suedia, un extract din frunze de spanac care conține membranele numite tilacoide, crește rata scăderii în greutate cu 43%. Folosirea suplimentelor alimentare care conțin tilacoide încurajează producerea hormonilor care dau senzația de sațietate și care duc la suprimarea senzației de foame, astfel ducând la obiceiuri alimentare mai sănătoase și la o scădere mai rapidă în greutate:
„Studiul a arătat că o băutură cu tilacoide, înainte de micul dejun, reduce pofta de mâncare și menține o senzație de sațietate mai îndelungată.”, spune Charlotte Erlanson-Albertsson, profesoara implicată în cercetare.
Discussion about this post