Cantitățile sunt pentru un borcan de 5L din care rezultă 2 L de borș, scos în fiecare zi. Aveți nevoie de 1 cană de mălai și 4 căni de tărâțe de grâu amestecate bine în borcan cu apă rece.
Puneți la fiert, într-o oală de 4L, apa cu crenguțele de cimbrișor sălbatic, frunze de vișin și câteva bețe de leuștean.
Peste amestecul din borcan puneți 3 căni de huște și când apa a început să clocotească, puneți 1 cană în borcan și amestecați. Pentru prima apa borcanul nu trebuie să fie plin deoarece fermentează.
Puneți un capac pe gura borcanului și înfășurați-l cu o pătură. A doua zi amestecați din nou iar a treia zi scoateți lichidul cu un furtun mic.
Oala cu ierburi nu se aruncă: se pune mereu apă, se clocotește și după ce scoateți borșul se pune apă, de data asta până la gura borcanului. Înfășurați borcanul cu o cârpă mai groasă.
Se repetă procedura până borșul nu mai este acru. Opriți un castron de huște și restul se poate arunca. Spălați borcanul și procedați la fel ca la început.
În cazul în care nu aveți huște, procedați astfel: puneți într-un vas 2 căni cu tărâțe, înmuiați cu apă rece și puneți deasupra 1 linguriță de drojdie uscată. Amestecați și adăugați 2-3 căni de apă caldă, acoperiți și lăsați la fermentat. Apa care se strânge deasupra se poate gusta pentru a vedea dacă s-a acrit. Dacă nu s-a acrit scurgeți apa respectivă și puneți altă apă caldă. Mai departe se procedează așa cum am scris mai sus.
Borș moldovenesc
Ingrediente necesare: 2 kg tărâțe, 1 kg mălai, 500 g pâine neagră, 1 crenguță de vișin sau de mărar uscat și 30 g drojdie sau 1 kg huște.
Tărâțele se pun la înmuiat în apă călduță împreună cu mălaiul, într-un borcan mare de sticlă. Se umple trei sferturi din borcan cu apă fiartă, se amestecă bine și se acoperă. Se lasă deoparte timp de 5-6 ore după care se adaugă și drojdia, care se prepară în prealabil cu făină și un pic de apă călduță și se lasă la dospit într-un loc cald.
Se adaugă și pâinea neagră prăjită, crenguța de vișin și se lasă într-un loc cald timp de 24 d ore. Când borșul se limpezește, se stoarce pâinea și se scoate din borcan. Se verifică dacă borșul este suficient de acru.
Se strecoară într-un alt borcan și se păstrează la rece.
Discussion about this post