Păstârnacul face parte din familia morcovului și pătrunjelului, din familia Apiaceae, împreună cu fenicului, mărarul, chimenul, chimionul. Iată ce beneficii are pentru sănătate:
Sănătatea ochilor
Păstârnacul se mândrește cu un conținut ridicat de vitamina C și este o legumă care poate contribui la creșterea sănătății ochilor, mai ales în ceea ce privește degenerescența maculară.
Această problemă degenerativă a ochilor apare, de regulă, la persoanele peste 60 de ani, însă acest lucru nu înseamnă că ar trebui să așteptați până în ultimele decenii pentru a stabili o dietă care să ajute la menținerea sănătății optime a ochilor.
Potrivit cercetărilor publicate în 2016, persoanele care dezvoltă degenerescența maculară legată de vârstă tind să aibă un aport mai mic de vitamina C și alți nutrienți-cheie precum acizi grași Omega-3, vitamina E, D, zinc și beta-caroten.
Îmbunătățirea funcției digestive și prevenirea contipației
Fiind o legumă rădăcinoasă, păstârnacul are un conținut semnificativ de fibre, iar una dintre modalitățile de a menține buna funcționare a sistemului digestiv este menținerea mișcărilor intestinale regulate.
Aportul amplu de fibre este unul dintre principalele moduri în care se poate evita sau se poate ameliora constipația.
Pentru a evita un deficit de fibre se recomandă creșterea aportului de alimente bogate în fibre precum păstârnacul, care ajută la îmbunătățirea sănătății digestive.
Prevenirea defectelor congenitale, bolilor gingivale
Folatul se obține în mod natural din alimente iar acidul folic este o versiune suplimentară artificială a acestui nutrient cheie. Vestea bună este că doar o jumătate de cană de păstârnac oferă cam 11% din cerințele zilnice de folat.
Folatul este un element extrem de important pentru sănătate, esențial pentru mamele însărcinate și bebelușii lor în curs de dezvoltare. Potrivit cercetărilor, femeile însărcinate au nevoie de un aport mai mare de alimente bogate în vitamina B9 pentru a reduce probabilitatea de a avea copii cu defecte congenitale ale tubului neural.
Deficiența de folat poate provoca diaree, creștere slabă, gingivită, inflamarea limbii, respirație scurtă, slăbiciune mentală, iritabilitate, pierderea poftei de mâncare.
Sănătatea inimii
Păstârnacul este bogat în fibre sănătoase pentru inimă și conține și alți nutrienți, anume vitamina C și folat, care ajută la prevenirea bolilor de inimă.
Potrivit American Heart Association, ar trebui să vă umpleți regulat farfuria cu fructe și legume din cinci grupuri diferite de culori: roșu și roz, galben și portocaliu, albastru și violet, verde, alb și maro.
Păstârnacul face parte din grupul alb și maro și acoperă toate bazele în ceea ce privește mineralele, vitaminele și nutrienții, necesari pentru inimă și pentru starea generală de sănătate.
Producție de enzime, sănătatea oaselor
Manganul este o componentă cheie a multor enzime din organism, enzime care afectează sănătatea digestivă, funcția antioxidantă și vindecarea rănilor. În fruntea listei este sănătatea oaselor pentru că fără suficient mangan, oasele slabe și alte probleme ale scheletului devin o preocupare. Mai mult, s-a demonstrat că femeile cu osteoporoză au niveluri mai scăzute de mangan. Din nutriția păstârnacului face parte și o doză bună de mangan care poate ajuta la producerea enzimelor și este benefică pentru sănătatea oaselor.
Efecte secundare, riscuri
Păstârnacul sălbatic are o rădăcină comestibilă însă tulpinile și frunzele sunt extrem de toxice; se găsește în zone deschise precum marginea drumurilor, câmpuri și pășuni, florile apar în iuni și iulie și sunt de culoare verde-gălbuie. A se evita consumul de rădăcină de păstârnac sălbatic!
De asemenea, există posibilitatea unei alergii la această legumă, caz în care se va întrerupe imediat consumul și se va apela, după caz, la asistență medicală.
Nu în ultimul rând, dacă organismul nu este obișnuit cu alimente bogate în fibre, adăugarea păstârnacului în dietă poate cauza crampe, balonare, gaze la început.
Discussion about this post