Pătlagina este cunoscută mai ales pentru efectele sale reconfortante la nivelul aparatului respirator.
Utilizarea ei a fost aprobată de către Comisia Germană E. pentru:
- Iritația membranelor mucoase
- Stimularea sistemului imunitar
- Tuse uscată
- Infecții respiratorii
- Bronșită
Potrivit studiilor, pătlagina îmbracă membranele mucoase iritate cu o peliculă calmantă.
Mai mult, utilizările străvechi o recomandă și pentru:
- Infecții urinare
- Infecții ale tractului digestiv
- Leac pentru afecțiunile pielii (arsuri solare, înțepături sau mușcături de insecte sau de șerpi, arsuri, răni deschise, tăieturi, bășici, mâncărimi) – frunzele proaspete și sucul se aplică pe pielea afectată
- Dureri musculare
- Picioare dureroase
- Luxații
Sirop de pătlagină – Ingrediente, mod de preparare, mod de administrare
Frunzele de pătlagină se spală bine, se storc prin storcătorul electric sau se mixează cu un blender sau se toacă mărunt pe o planșetă de lemn. Se storc printr-un tifon și sucul rezultat se amestecă cu o cantitate egală de miere de albine. Amestecul se fierbe timp de 20 de minute, la foc mic. Când se leagă ca un sirop, se îmbuteliază și poate fi păstrat timp îndelungat.
Pentru curățarea sângelui, se recomandă o cură de 3 săptămâni: câte 1 linguriță de sirop în fiecare zi.
Pentru a trata afecțiunile respiratorii precum traheită, bronșită, tuse, laringită: câte 1 lingură de 3 ori pe zi în cazul adulților și câte 1 linguriță de 3 ori pe zi în cazul copiilor.
Bonus: siropul se poate folosi și în loc de zahăr, ca îndulcitor, pentru ceaiuri sau alte preparare.
Contraindicații
În urma administrării siropului de pătlagină, unele persoane pot experimenta reacții secundare:
- Palpitații
- Tensiune arterială mare
- Tulburări digestive
Dacă apar aceste reacții, tratamentul trebuie întrerupt imediat.
Discussion about this post