Acest mineral se găsește în toate țesuturile organismului și are un rol în producerea celulelor roșii din sânge și în menținerea celulelor nervoase și a sistemului imunitar. Ajută organismul să formeze colagen și să absoarbă fierul, joacă un rol și în producția de energie.
Acest mineral atât de important este Cuprul.
Majoritatea cuprului din organism se găsește în creier, inimă, ficat, rinichi și mușchi scheletici iar medicii spun că aportul zilnic recomandat este între 1,4 și 3 mg. La persoanele sănătoase, deficitul de cupru este foarte rar întâlnit.
Prea puțin sau prea mult cupru în organism poate afecta funcționarea creierului iar deteriorările sunt adesea legate de boala Alzheimer, Wilson sau Menkes.
Cupru – Beneficii pentru sănătate
Nutrient esențial pentru organism
Împreună cu fierul, permite formarea celulelor roșii din sânge. Ajută la menținerea sănătății oaselor, a vaselor de sânge, a funcției imune și a nervilor și contribuie la absorbția fierului.
Previne osteoporoza și bolile cardiovasculare
Un aport optim de cupru poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a osteoporozei: un nivel scăzut de cupru a fost asociat cu tensiune arterială ridicată și cu colesterol ridicat. De asemenea, există cercetări care susțin că pacienții care au fost diagnosticați cu insuficiență cardiacă pot beneficia de suplimente de cupru.
Contribuie la menținerea imunității optime
Prea puțin cupru în organism poate duce la neutropenie, un deficit al celulelor albe din sânge sau al neutrofilelor care luptă împotriva infecțiilor. Dacă există un nivel scăzut de neutrofile crește riscul de apariția bolilor infecțioase.
Previne îmbătrânirea pielii
Un deficit sever de cupru se asociază cu o densitate minerală osoasă mai scăzută precum și cu un risc mai mare de osteoporoză. Cuprul joacă un rol important în menținerea colagenului și elastinei, principalele componente structurale ale corpului.
Potrivit cercetătorilor, cuprul poate avea proprietăți antioxidante și, alături de alți antioxidanți, contribuie la prevenirea îmbătrânirii pielii.
Exces de cupru vs. deficit de cupru
Aportul oral excesiv de cupru și efectuarea hemodializei cu apă contaminată cu acest element sunt toxice. La un aport de ordinul miligramelor, simptomatologia acută constă în greață, vărsături, diaree și anemie hemolitică.
În ceea ce privește deficitul de cupru, acest lucru se întâlnește în cazuri extrem de rare și mai ales la copiii care au diaree persistentă asociată, de obicei, cu o dietă săracă în lapte, exces de săruri de zinc în dietă și malabsorbție severă.
Deficitul ereditar de cupru poate apărea în cazul sugarilor de sex masculin care au moștenit o genă mutantă de la mamă. În acest caz, copilașii prezintă retard mintal, scăderea cantității de colagen și de elastină din piele și din pereții vaselor de sânge iar acestea duc la o varietate de complicații.
Iată care sunt alimentele care au un conținut bogat de cupru:
Ficatul
Stridiile
Stridiile sunt un tip de crustacee considerate adesea o delicatesă. Se pot servi crude sau fierte și sunt bogate în cupru. De asemenea, au un conținut redus de calorii și conțin multe substanțe nutritive esențiale precum seleniu, vitamina B12 și zinc.
Nucile și semințele
Sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase, fibre și o gamă largă de alți nutrienți.
Discussion about this post