Plămânii sunt foarte puternici și răbdători însă sunt și delicați și vulnerabili. Datorită faptului că sunt expuși, poate, la cel mai mare număr de influențe externe, au o bună rezistență evolutivă.
Sănătatea lor este mult influențată de o combinație de factori generici și condiții de mediu iar combinația dintre activitate și nutriție trebuie cu siguranță luată în considerare. Alimentația și obiceiurile ar trebuie să fie formate în așa fel încât plămânii să primească nu numai sprijin de vitamine și minerale, ci și protecție fiabilă.
Care este alimentația corectă pentru sănătatea plămânilor?
Principalele alimente sunt produsele proteice și grăsimile care ajută la regenerare și protecție. Proteinele sunt materiile prime folosite pentru regenerarea și sinteza celulelor noi iar grăsimile, în mod special cele saturate, sunt importante pentru formarea substanțelor naturale care protejează plămânii.
Ouăle, grăsimile omega-3 de pește, untura, uleiul de măsline și untul sunt necesare în alimentație, așa că nu eliminați grăsimile din dietă fără un motiv întemeiat. Grăsimile se consumă în cantități normale și nu se fac excese.
Sursele alimentare de vitamina A și vitamina E sunt extrem de importante pentru sănătatea tractului respirator. Se recomandă atât suplimentele cât și semințele, nucile.
Ceaiul verde este un antioxidant foarte important. Polifenolii conținuți sunt benefici pentru funcția pulmonară și teofilina, un compus puternic, îmbunătățește sănătatea căilor respiratorii și previne dificultățile de respirație.
Usturoiul este antiinflamator și antioxidant, un luptător puternic și umil împotriva stresului oxidativ. Consumul regulat de usturoi crud, de minim două ori pe săptămână, este asociat cu un risc scăzut de cancer pulmonar.
Legumele crucifere, rucola, salata verde, spanacul și legumele de culoare verde închis sunt bogate în fibre, minerale, vitamine și antioxidanți. Potrivit cercetărilor, consumul regulat al acestor legume poate reduce riscul de boli pulmonare cronice.
Peștele gras precum macroul, poate fi un vindecător natural al sistemului respirator. Toate grăsimile naturale au capacitatea de a reduce inflamația din organism, ceea ce este minunat și pentru plămâni. Acizii grași din peștele gras ajută la îmbunătățirea circulației pulmonare și accelerează recuperarea după bolile respiratorii. Introducerea lui în dietă a fost asociată cu reducerea inflamației la persoanele cu Bronhopneumopatia cronică obstructivă.
Ghimbirul este ca și o terapie atunci când vine vorba de plămâni. Studiile pe animale confirmă faptul că ghimbirul protejează plămânii de leziuni și de inflamații și menține o cantitate adecvată de oxigen. În plus, extractele de ghimbir s-au dovedit a fi eficiente și pentru prevenirea deteriorării ADN-ului și a țesutului pulmonar, cauzate de abuzul de alcool.
Curcuma are proprietăți antiinflamatorii, oferă sprijin imunitar și este un adjuvant de încredere în tratamentul pentru o varietate de probleme pulmonare.
Bananele au un conținut scăzut de carbohidrați iar potasiul conținut ajută plămânii să se contracte și să se extindă, ceea ce poate ajuta la prevenirea problemelor de respirație. Studiile au urmărit îmbunătățirile aduse de banane funcției respiratorii: reduce simptomele astmului bronșic de scurtare a respirației.
Ce lucruri trebuie evitate pentru a nu reduce funcția pulmonară?
Fumatul, alcoolul, zahărul, alimentele prăjite, grăsimile trans, uleiurile rafinate: toate contribuie la formarea radicalilor liberi. Lipsa exercițiilor fizice și necunoașterea a ceea ce respirăm sunt, de asemenea, dăunătoare pentru sănătatea plămânilor. Activitatea fizică în aer curat este cheia pentru funcționarea normală a plămânilor.
Discussion about this post